Mega-fraudeur krijgt vrijgeleide

De voortvluchtige Clemens K. (42), die 15 miljoen euro verduisterde bij het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst, komt waarschijnlijk dit voorjaar naar Nederland met een vrijgeleide. Hij zal verklaringen afleggen in zijn zaak, maar niet gevangen worden gezet. In november 2010 is K. bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld door de rechtbank in Amsterdam. 

K. houdt zich schuil in een land waar Nederland geen verdrag tot uitlevering mee heeft. Mogelijk zit K. in Thailand. Na te hebben verklaard kan K. weer terugvliegen. 

Zijn advocaat Geertjan van Oosten zegt dat K. heel graag zijn kant van het verhaal wil vertellen. ‘K. is deels gedwongen om deze verduistering te faciliteren, hij ging met foute mensen om.’ De komst van K. naar Nederland zou hem kunnen helpen de veroordeling in hoger beroep ongedaan te maken, of er met een mindere straf vanaf te komen.

Van Oosten: ‘Mede-verdachten in de zaak waarschijnlijk te springen om een verklaring van K. Er zitten natuurlijk veel meer aspecten die zaak.’

Als hoofd financiën van het fonds BKVB maakte hij tussen half januari en begin maart  2009 ruim 15 miljoen euro over naar verschillende rekeningen. Dat geld moest het fonds uitkeren aan kunstenaars die worden gesubsidieerd.

K. had geld overgemaakt naar een Oostenrijkse bank maar ook twee miljoen euro op de rekening van een man in Kerkrade die het weer doorsluisde naar anderen. Eén van die drie was Ronald Noteboren, die langs een snelweg in België is gevonden met afgehakte ledematen. In dat onderzoek zouden links bestaan met onderzoeken naar de Limburgse Nomads.

Clemens K. is gevlucht met onder meer zijn twee zoons en zijn nieuwe vrouw.

Eerdere berichten over K.