Partij coke verstopt in blikken tonijn

Een partij van 617 kilo cocaine met een straatwaarde van 31 miljoen euro, is begin juni onderschept in de haven van Antwerpen. Dat heeft het Openbaar Ministerie in België bekend gemaakt. De coke werd aangetroffen in een container met blikken tonijn, in de Waaslandhaven. Justitie in België wil de strijd tegen de cocaine-maffia opvoeren. Er komt een uitwisselingsprogramma tussen politiemensen uit Colombia, Brazilië en België.

Tonijn

De politie vond de drugs in 538 dozen met een totaal gewicht van 617 kilo, verstopt in blikjes tonijn, zo meldt het parket van Oost-Vlaanderen. De container arriveerde eind mei in de Waaslandhaven met het schip MSC Julia R. Zij werd gelost op kaai 1742 van de grootste container terminal van Europa, MSC PSA European Terminal (MPET). Er zijn nog geen arrestaties verricht in de zaak.

Samenwerking

De politie en de douane in België gaan intussen intensiever de strijd aan met drugssmokkel via de Antwerpse haven. Ze gaan nauwer samenwerken met hun collega’s in Brazilië en Colombia. Politiemensen uit België brachten de afgelopen twee weken een werkbezoek aan Zuid-Amerika. Vlaamse misdaadanalisten gaan aan het werk in Colombia en Brazilie, terwijl rechercheurs uit die landen in Antwerpen gestationeerd worden. In Zuid Amerika werd vorig jaar 50.000 kilo coke in beslag genomen die bedoeld was voor de Antwerpse haven. Antwerpen geldt als de grootste doorvoerhaven voor cocaine van Europa.

In Brazilië zelf, met name in de haven van Santos, worden al regelmatig zendingen coke voor Antwerpen (en Rotterdam) onderschept.