Mega-pinrovers in actie

De Nederlandse en Duitse politie hebben beelden verspreid van Nederlandse verdachten die pintransacties doen bij Duitse pinautomaten. Ze deden mee aan de spectaculaire pinroof in februari waarbij wereldwijd bijna 30 miljoen euro werd buitgemaakt. Het onderzoek staat onder leiding van de Duitse politie.

De onbekende daders hackten meerdere servers van verschillende ondernemingen, waarbij ze onder meer wisten binnen te dringen in het beveiligde systeem van een Indonesische onderneming die de automatisering regelde voor een bank in Oman. Door onder meer de kaartlimiet van bestaande creditcardrekeningen buiten werking te stellen, wisten de onbekende daders essentiële informatie te verkrijgen over bankrekeningen en creditcards. Het ging bijvoorbeeld om pincodes en gegevens die voor de beschrijving van een magneetstrip op een creditcard noodzakelijk zijn.

White plastics

De verkregen informatie werd vervolgens naar verschillende personen in 23 landen verstuurd, die daarmee zogeheten 'white plastics' konden maken. Met deze namaakpassen bemachtigden de door de organisatie uitgezochte pinners op 19 februari 2013 in een periode van 24 uur circa 40 miljoen dollar (bijna 30 miljoen euro). Dit gebeurde in Japan, Groot-Brittannië, Canada, VS, Rusland, Italië, Estland, de Verenigde Arabische Emiraten, Letland, Maleisië, Thailand, Egypte, Oekraïne, Spanje, Roemenië, Mexico, België, Dominicaanse Republiek, Pakistan, Sri Lanka, Indonesië, Colombia en Duitsland.

Heterdaad

In de nacht van de bankroof wist de Duitse politie te Düsseldorf twee verdachten aan te houden. Het gaat daarbij om een 56-jarige vrouw en haar 35-jarige zoon. Beiden zijn afkomstig uit Den Haag en bevinden zich nu in Duitsland in voorlopige hechtenis. Een Griekse verdachte, die na het plegen van het feit naar Nederland is gevlucht, is in Den Haag gearresteerd op verzoek van de Duitse autoriteiten. In Nederland vonden op verzoek van de Duitse autoriteiten op drie adressen in de regio Den Haag doorzoekingen plaats.

Beelden van verdachten

Inmiddels beschikt het Duitse onderzoeksteam over beelden van bewakingscamera’s bij de pinautomaten. Uit het onderzoek is gebleken dat een aantal van deze onbekende pinners vermoedelijk afkomstig is uit Nederland, dan wel de Nederlandse nationaliteit hebben. Het Duitse Openbaar Ministerie Düsseldorf heeft middels een rechtshulpverzoek aan het Openbaar Ministerie in Den Haag verzocht opsporingshandelingen te verrichten ten behoeve van het Duitse opsporingsonderzoek. 

Meer beelden hier.