Slepend mega-proces Hells Angels ten einde: acht keer levenslang (VIDEO)

Acht Hells Angels van het voormalige Berlijnse chapter zijn dinsdag in Berlijn veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het doodschieten van een man in een wedkantoor in 2014. Het slachtoffer was een 26-jarige man met banden met de rivaliserende Bandidos MC. Hoofdverdachte was Kadir P. maar de rechtbank vindt de gehele groep even schuldig en strafbaar.

Kadir P.

Op januari 2014 werd Tahrir Ö. met zes kogels neergeschoten nadat een groep van dertien Hells Angels even na 23.00 zijn winkel, aan de Residenzstrasse in Berlijn-Reinickendorf, binnenstormde. De rechtbank gaat ervan uit Kadir P. (35, foto) opdracht voor de moord had gegeven. De rechtbank karakteriseerde hem als ‘anti-sociaal’ en ‘agressief’.

Volgens de rechtbank lag het motief voor de liquidatie in een erekwestie na een eerdere confrontatie met Tahir Ö.. In het stadsdeel Reinickendorf speelden al jarenlang grote spanningen tussen Angels en Bandidos.

300 dagen

De daders zaten sinds november 2014 vast. Na een proces van bijna vijf jaar met 300 zittingsdagen verklaarden de juryleden – drie professionele juryleden en twee juryleden uit het publiek – dinsdag ook de 30-jarige Recep O., de 35-jarige Marko P., de 37-jarige Rami El-S., de 37-jarige Steve S., de 36-jarige Selim B., de 31-jarige Cenkay T. en de 33-jarige Marcel K. schuldig aan medeplegen van moord. Acht verdachten kregen levenslang cel.

Recep O. loste de dodelijke schoten.

Yakup S. (43) werd vrijgesproken van de beschuldiging van het aanzetten tot moord. Voor wapenbezit legden de rechters hem een ​​gevangenisstraf van een jaar en tien maanden op.

Omdat de 32-jarige Kassra Z. wel schuldig was aan moord maar als enige een verklaring aflegde krijgt hij twaalf jaar cel. In een twintig dagen lang verhoor heeft Z. de toedracht van de zaak uit de doeken gedaan.

Niet echt levenslang

In totaal zijn 346 getuigen en 26 deskundigen gehoord. Het was het grootste proces met leden van een MC als verdachte in Duitsland en één van de grootste strafprocessen ooit.

De straffen zijn niet (zoals in Nederland) per se levenslang uit te zitten. De rechter bepaalde dat van de levenslange straf in ieder geval 15 jaar moet worden uitgezeten. Daarna kan worden onderzocht of er korting kan worden toegepast.

Er loopt nog een onderzoek naar drie politiemensen die vooraf kennis van het moordplan zouden hebben gehad maar geen stappen namen om dat te verhinderen.

Hells Angel-chapter Berlin-City, en support-clubs Berlin City MG 81 en Berlin City Crew 81 hebben zich op 29 mei 2012 opgeheven om een verbod van de Berlijnse regering voor te zijn. De bondsregering onderzoekt sinds 2010 of het mogelijk is de Hells Angels in geheel Duitsland te verbieden. In verschillende steden zijn er in Duitsland MC’s verboden.

Enkele jaren geleden verschenen een beelden van Kadir P. die wordt bevraagd over de moord op Ö..

https://youtu.be/oVYZpNu253Y