‘Mega-valsemunter’ op vrije voeten

De vermeende mega-valsemunter Patrick O. is woensdag door de rechtbank van Amsterdam voor onbepaalde tijd op vrije voeten gesteld. De rechtbank vindt dat de rechter-commissaris eerst verder onderzoek moet doen naar de omstandigheden in de zaak. De advocaat van O.: ‘Ik denk dat er nog veel meer achterzit dan nu uit het dossier blijkt’.

Door Wim van de Pol

De stapel papieren in de zaak van Patrick O. en een paar mede-verdachten is nu nog niet meer 40 centimeter hoog, volgens advocaat Jan-Hein Kuijpers. Maar volgens hem schuilt er in de zaak veel meer dan tot nu toe op tafel is gekomen. Dat kan ook bijna niet anders want volgens de Britse autoriteiten noodzaakte de business van Patrick O. de Britse regering om een geheel nieuw muntstuk van één pond in te voeren. In november vorig jaar deed de FIOD een inval in het bedrijf ECM, eigendom van O., in het Amsterdamse Westelijk havengebied.

Blanco munten

Bij de invallen werden onder meer 4 miljoen blanco munten gevonden die nog tot valse ponden geslagen moesten worden. Volgens advocaat Kuijpers kon het niet anders dan dat de rechtbank zijn cliënt op vrije voeten zou moeten stellen. Kuijpers: ‘De officier van justitie leverde het dossier veel te laat aan. Er moet nog heel veel onderzoek gebeuren. het zal mij niet verbazen dat er nog heel veel wordt achtergehouden, met name informatie uit het buitenland’. De rechter-commissaris gaat nu het onderzoek voortzetten en onder meer uitvoering geven aan bepaalde onderzoekswensen van Kuijpers. Patrick O. blijft voor onbepaalde tijd op vrije voeten in Nederland. Zijn paspoort is wel ingenomen.

Vertakkingen

Een bron van Crimesite die de zaak goed kent spreekt van ‘vele vertakkingen’. Het netwerk rondom de valsemunterij was volgens deze bron ‘veel groter’ dan Patrick O. alleen en strekte zich uit naar personen die zowel in Nederland als in het buitenland zitten. Zeker is dat in ieder geval de Britse autoriteiten op grote schaal onderzoek hebben gedaan in de zaak. Het is de vraag welke informatie daarover er nu in het dossier zit.

Observaties

Enige informatie over dat Britse onderzoek zit er wel in het dossier, met name de informatie op basis waarvan in Nederland de FIOD het onderzoek ter hand heeft genomen. Volgens Kuijpers beslaat het dossier nu verder alleen uit wat observaties, een paar verklaringen en de inventarislijsten van wat er bij ECM in beslag is genomen.

Zie ook:

Nieuwe pond door Nederlandse criminelen

‘NL-verdachte sloeg valse ponden’

Goudhandelaar in beeld bij FIOD