Mega-zaak op losse schroeven door taps

Het Openbaar Ministerie is in problemen geraakt in een grote drugszaak door het vermoeden dat Amerikaanse opsporingsdiensten zonder toestemming Nederlandse mobiele telefoons hebben getapt. Dat blijkt volgens De Telegraaf deze week in het zogenoemde ’Horse-onderzoek’ van de landelijke recherche. 

De Amerikanen zouden al Nederlandse telefoons hebben afgeluisterd, voordat de Nederlandse politie en justitie zich met zaak bemoeiden. 

Deal

Volgens De Telegraaf bood het Openbaar Ministerie pijlsnel een deal aan toen advocaten van een van de verdachten deze maand bij de rechtbank opheldering eisten over deze taps. Een van de hoofdverdachten hoeft als het aan het OM ligt slechts kort de gevangenis in mits zijn advocaten dan geen lastige vragen stellen.

Politierechter

Dit zeer ongebruikelijke voorstel heeft inmiddels bij de rechtbank vragen opgeroepen. De politierechter in Zwolle, die zich in eerste instantie over de zaak zou buigen, wil het strafproces nu overdragen aan de meervoudige kamer. Die buigt zich aanstaande dinsdag over de zaak moeten vellen.

Colombiaans toestel

Het Horse-onderzoek van het landelijk parket startte begin dit jaar met Amerikaanse informatie dat in Nederland een afspraak was gemaakt tussen personen die zich met witwassen van drugsgeld zouden bezig houden. De informatie werd niet alleen duidelijk na het afluisteren van Nederlandse telefoons, maar ook van een Colombiaans gsm-toestel. Uiteindelijk leidde het onderzoek dit voorjaar tot meerdere arrestaties, onder wie twee hoofdverdachten.

Drie telefoons

Uit vertrouwelijke stukken van het ’Horse-dossier’ zou blijken dat Amerikaanse opsporingsdiensten in ieder geval drie Nederlandse telefoons hebben afgeluisterd. Minstens één telefoon bevond zich tijdens het tappen op Nederlands grondgebied. Afluisteren mag slechts plaatsvinden na een officieel rechtshulpverzoek van de VS aan Nederland waarna onder toezicht van de Nederlandse autoriteiten wordt getapt.

Vrijuit

Als vast komt te staan dat Amerikaanse politiediensten zonder toestemming Nederlandse telefoons hebben getapt, kan de strafzaak onderuitgaan en gaan verdachte drugshandelaren vrijuit. Volgens woordvoerder Wim de Bruin van het landelijk parket mocht justitie vanwege het zogenoemde ’vertrouwensbeginsel’ ervan uitgaan dat de door de Amerikanen verstrekte informatie legaal is onderschept.

'Ndrangheta

Uit onderzoek van Crimesite blijkt dat in 2006 in een zaak van een 'Ndrangheta-verdachte de Italiaanse autoriteiten een mobiele telefoon in Nederland hadden afgeluisterd. Advocaat Inez Weski vond dat toen een aanwijzing voor schending van de Nederlandse soevereiniteit maar de rechtbank liet het passeren. Verdachte Francesco Strangio zat in overleveringsdetentie voor Italië. Ook daar speelde het vertrouwensbeginsel: de rechtbank vond dat dit iets was dat de Italiaanse rechtbank moest uitzoeken.