Mega-zending MDMA onderschept op snelweg (UPDATE)

De politie heeft donderdag naar buiten gebracht dat er dinsdag op de A2 ter hoogte van Liempde 400 kilo MDMA-kristallen zijn onderschept. Op de A2 werd woensdag bij Amsterdam een 23-jarige man uit Kroatië aangehouden voor het bezit van 30 kilo cocaïne.

MDMA

De bestuurder van de gehuurde bestelbus met MDMA was een 29-jarige Amsterdammer. Hij is aangehouden.De politie spreekt van een straatwaarde van ongeveer 100 miljoen euro. MDMA is de werkzame stof in xtc-pillen maar wordt ook in heel kleine hoeveelheden verkocht aan feestgangers.

De vangst werd gedaan nadat surveillerende agenten van de Dienst Infrastructuur van de landelijke eenheid omstreeks 13.30 op de A2 ter hoogte van Best in noordelijke richting zagen rijden. Om een controle uit te voeren gaven de agenten de bestuurder van de bus een volgteken. De bus volgde hen naar de parkeerplaats Ooiendonk bij Liempde.

Achterraam

Tijdens de controle daar zagen de agenten door het achterraam van de bus een grote hoeveelheid dozen in de laadruimte liggen. In een open doos lag een plastic zak met een lichtbruine substantie. De politie zegt dat de toen het vermoeden kregen dat het hier om drugs ging.

Bij het openen van de achterdeur van de laadruimte roken de agenten direct een sterke anijsgeur, dat is een aanwijzing voor aanwezigheid van MDMA.

In het daarop volgend onderzoek is in de nacht van woensdag op donderdag in samenwerking met een arrestatieteam van de Dienst Speciale Interventies (DSI) nog een huiszoeking geweest bij een ex-lid van de Hells Angels en tegenwoordig lid van de motorclub Bandidos. Daarbij werd niets bijzonders aangetroffen.

Cocaïne

De Kroaat met de cocaïne was een man zonder vaste woon- of verblijfplaats, hij vervoerde de drugsin een verborgen ruimte van zijn auto. Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid controleerden omstreeks 18.35 een auto die volgens de politiesystemen mogelijk betrokken is bij de handel in drugs. Bij de controle zagen de agenten ‘verschillende indicatoren’ die duidden op de mogelijke aanwezigheid van een verborgen ruimte. Na een kort onderzoek werd die ruimte ook gevonden. Deze afgeschermde ruimte is geen voorziening die standaard in de auto aanwezig is. Deze ruimte is achteraf op professionele wijze ingebouwd en heeft normaal geen ander doel dan het onttrekken van voorwerpen aan het ambtelijk toezicht.