Megaupload wil dat rechter zaak verwerpt

De downloadsite Megaupload wil dat de rechter de strafzaak die tegen de site loopt verwerpt. Dat verzoek heeft de advocaat van de site bij de rechtbank van Virginia neergelegd. Het bedrijf zou de aanklacht formeel niet hebben binnengekregen.

De site Torrentfreak heeft het verzoek van de advocaten online gezet. Als het verzoek wordt gehonoreerd, zal de strafzaak tegen Megaupload worden beëindigd.

In januari legde de FBI in samenwerking met Nieuw Zeelandse autoriteiten de downloadsite plat. De site zou muziek en films gratis aanbieden waar auteursrechten op zitten. Ook werden verschillende personen opgepakt, waaronder eigenaar Kim Dotcom (foto) en de Nederlander Bram van der K.. De FBI sprak over de grootste copyright zaak ooit in de Verenigde Staten.

Volgens de advocaat hebben de Amerikaanse autoriteiten het bedrijf volledig kapot gemaakt. Omdat het bedrijf ook niet formeel op de hoogte is gesteld dat het is betrokken bij een onderzoek naar criminele activiteiten, zijn de rechten van Megaupload ernstig geschonden, betoogt de advocaat.

‘Als gevolg van het onvermogen van de regering om de dagvaarding naar Megaupload te sturen, heeft het Hof geen rechtsbevoegdheid. Bij het ontbreken van een effectieve dienstverlening, kan de strafzaak tegen Megaupload niet beginnen’, aldus de advocaat.

‘De regering heeft beslag gelegd op het eigendom en de domeinnaam van Megaupload. Ze heeft de reputatie van de site verwoest en haar activiteiten vernietigd op grond van een aanklacht die gebrekkig is’, is in het document te lezen.

Het is geen foutje van de Amerikaanse autoriteiten om Megaupload de dagvaarding niet toe te sturen. Het is gewoonweg niet mogelijk om een bedrijf te dagvaarden. De advocaat van Megaupload sprak daarom al eerder haar twijfels over de zaak uit. Volgens de advocaat wordt geprobeerd het bedrijf kapot te maken zonder dat er een procedure is waarbij de naam van Megaupload gezuiverd kan worden.

Mocht de zaak worden geseponeerd, kan er nog wel een civiele zaak tegen Megaupload worden begonnen. Ook kunnen de verdachten nog individueel worden vervolgd.