Megazaak Trefpunt gaat verder (LIVE)

Vandaag en morgen staan er opnieuw verdachten terecht in het grote Brabantse drugsonderzoek ‘Trefpunt’. Het OM eiste vanochtend 21 maanden tegen een verdachte die 37 kilo hennep in bezit had. Op de rol staat ook de verdenking tegen een vrouw uit Best die een UZI en Kalashnikov in haar woonwagen bewaarde.  

Eerder deze maand er een pro forma-zitting voor de 21 verdachten van Operatie Trefpunt. Daarvan zitten er nog 15 in voorarrest. Centraal in de zaak staat het bedrijf Party King uit Best, een onderneming die feestbenodigdheden verhuurde. Volgens justitie was het bedrijf een dekmantel voor criminele activiteiten. 

Megazaak

Bij Operatie Trefpunt die in april van dit jaar plaatsvond werden 55 verdachten aangehouden en 6 drugslabs ontdekt. Ook werden er 20 vuurwapens en 400.000,– euro cash aangetroffen. Ook werden luxe goederen in beslag genomen waaronder twee Harley-Davidsons, 26 auto’s, een vrachtwagen, 5 scooters, twee boten, een jetski en een quad.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de verdachten (20 mannen en 1 vrouw) van onder andere drugshandel, (het faciliteren van) drugsproductie, wapenbezit en smokkel. Verschillende verdachten figureren ook in andere strafzaken. Ronny den B. uit Rucphen bijvoorbeeld hoorde vorige week nog zes jaar tegen zich eisen in een andere drugszaak. 

Afluisteren

Tijdens de zitting bleek dat er tijdens het twee jaar durende onderzoek 5000 uur gesprekken is afgeluisterd. De advocaten krijgen via een inlogcode toegang tot een beveiligde server waarop ze de opgenomen gesprekken van hun cliënten kunnen afluisteren.

Ton van D.

Onder de de groep van 21 verdachten die in de zaak Trefpunt moet verschijnen bevindt zich ook de 69-jarige Ton van D. (foto). Eerder schreef Crimesite al een uitgebreid portret over deze xtc-pionier. Van D. wordt verdacht van onder andere betrokkenheid bij de exploitatie van een drugslab in Stevensbeek, witwassen en in het bezit hebben van een geldtelmachine. Het NFI heeft in de zaak rond Ton van Dalen twee pgp-telefoons gekraakt met daarin zo’n 2500 berichten. 

Janus van W.

Janus van W., een andere grote naam uit het milieu, is ook verdachte, maar niet aangehouden. Harry Potter, zoals Van W. ook wel wordt genoemd, verblijft ergens in het buitenland, waarschijnlijk Zuid-Amerika. 

Volg hier de live verslaggeving van Brabantse verslaggevers die bij de zaak aanwezig zijn.