Meisjes van 13 als prostituee in Rotterdam

De politie in Rotterdam heeft dit voorjaar twaalf minderjarige meisjes bevrijd uit de illegale prostitutie. Het gaat om meisjes tussen de 13 en 17 jaar die in vervallen woningen zaten opgesloten en daar onder barre omstandigheden werden gedwongen tot betaalde seks. Teamleider Jean Custers van het Rotterdamse korps zei tegenover RTL Nieuws dat bij controles vaak schrijnende situaties aan werden getroffen met minderjarige meisjes.

 

 

‘Het zijn kale, kille en koude woningen met soms alleen een matras op de grond waar vaak jonge meisjes worden geprostitueerd,’ zegt hij tegen RTL Nieuws. Een dertienjarig meisje werd aangetroffen die 8 klanten per dag moest ontvangen. Het meisje was weggelopen van huis en in handen van pooiers gevallen. De politie probeert de komende jaren beter zicht te krijgen op illegale prostitutie, waar met name via internet klanten geworven worden.

De Nederlandse politie heeft in 2010 meer verdachten van mensenhandel opgespoord en aangeleverd aan het Openbaar Ministerie (OM). Het aantal verdachten steeg van 239 in 2008 naar 337 afgelopen jaar. Ook werden er meer dossiers aangeleverd: 133 in 2008 en 207 in 2010. Dat staat in de donderdag gepubliceerde Korpsmonitor 2010 Prostitutie en Mensenhandel. De politie presenteert sinds 2002 tweejaarlijks de resultaten op het gebied van toezicht en opsporing in de legale en illegale prostitutiebranche.

In het onderzoek wordt ook per politiekorps gekeken. Bij de regiokorps IJsselland zijn de prestaties fors achteruitgegaan. Korps Zuid-Holland-Zuid is flink vooruitgegaan qua opsporing. Volgens RTL Nieuws doen 16 korpsen weinig tot niets aan controles in het illegale prostitutiecircuit.

Het hele interview met Custers bij RTL Nieuws