Meld Misdaad Anoniem verkoopt informatie

Tiplijn Meld Misdaad Anoniem (MMA) verkoopt tips die ze krijgen door aan andere partijen dan de politie, zoals gemeentes. En ook aan de Belastingdienst en bijvoorbeeld energiemaatschappijen. Een en ander blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer.

47,50 per tip

Een verslaggever van dat blad stelde vast dat de MMA aan dit soort organisaties een soort abonnement aanbiedt voor een vast bedrag per jaar. Daarnaast wordt er nog een bedrag per melding betaald aan MMA. Zo betaalt Amsterdam 47,50 euro per melding. Utrecht en Tilburg betalen 22,50.

In 2016 gingen er 16.900 meldingen door naar de politie maar dus soms ook naar andere instellingen.

Onbetrouwbaar

Gemeenten zijn in staat met meldingen maatregelen te nemen tegen overlast over vermoedelijke criminaliteit. Panden kunnen dan worden dichtgetimmerd.

NL Confidential is de exploitant van Meld Misdaad Anoniem. Het bedrijf zegt dat de 1,1 miljoen euro aan subsidie niet voldoende is om de kosten te dragen. Een slordige half miljoen euro komt uit de verkoop van informatie.

MMA bekijkt iedere melding eerst voordat het wordt doorgespeeld. Meldingen die als onbetrouwbaar wordt gezien geeft MMA niet door.