Opnieuw meer anonieme M-bellers

Meld Misdaad Anoniem, de anonieme tiplijn van de politie juicht. Dit jaar blijken opnieuw meer mensen de lijn te hebben gebeld. Het aantal meldingen steeg met 17% ten opzichte van het eerste half jaar van 2011: 7.404 tegenover 6.327. Volgens “M” gaan de gesprekken steeds vaker over moord, doodslag en zedenzaken. Het persbericht van de MMA vertelt niet hoeveel zaken er zijn opgelost door meldingen van M.

Maar er zijn wel ernstige zaken opgelost door een anonieme tip. Zo is met anonieme tips een man aangehouden die en 10-jarige jongen had misbruikt bij het Gelderse NS-station Klarenbeek in juli. Sinds de start van de meldlijn in 2002 droegen anonieme tips eraan bij dat 81 zedendelinquenten zijn aangehouden.

Opvallend is dat misdaadcijfers van zedencriminaliteit in Nederland dalende zijn terwijl het aantal tips over zedenzaken toeneemt.

M is ook trots op het oplossen van een grote brand en schilderijenroof in Gorinchem eind 2011. Toen werd een woonboerderij volledig verwoest nadat eerder ruim 70 schilderijen waren gestolen, waaronder werken van Corneille en gesigneerde foto’s van Andy Warhol. Dankzij drie M.-tips hield de politie zes verdachten aan. 

M wordt door een derde van de bellers gebruikt om melding te maken van handel in of productie van wiet op locaties bij hen in de buurt.