‘Onterecht in de cel om verkeersboete’

De staat zet mensen die hun boetes niet kunnen betalen omdat ze daar geen geld voor hebben, onterecht in de gevangenis. Dat concludeert de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen in een rapport over deze zogenaamde gijzelingen. Het OM zoekt volgens de ombudsman onvoldoende uit waarom iemand de boete niet betaalt, maar zet die vervolgens wel in de cel.

Volgens de ombudsman mogen mensen die de boetes niet kunnen betalen niet worden gegijzeld. ‘Mensen met financiële problemen horen niet thuis in de gevangenis’, stelt Van Zutphen. Hij beweert dat er gezinnen nog dieper in de problemen zijn gekomen door de gijzelingen. Dat leverde bovendien niets op: de boetes blijven gewoon openstaan, en die kunnen daarna ook niet worden betaald.

De afgelopen jaren wordt er steeds vaker gegijzeld. Eigenlijk was het de bedoeling dat gijzeling alleen in het uiterste geval gebruikt zou worden. Maar vorig jaar vroeg het OM in 140.000 zaken om een gijzeling. In 21.000 zaken werden er daadwerkelijk mensen vastgezet.