Mensensmokkel: 100 migranten per dag

Politie in Griekenland, Oostenrijk, Zweden en het Verenigd Koninkrijk zeggen een zeer grote mensensmokkel-organisatie te hebben ontmanteld. Woensdag waren er invallen in die vier landen. 

Balkan

Er zijn 23 arrestaties verricht, aldus Europol. 7 in Oostenrijk, 13 in Griekenland, 2 in Zweden en 1 in Engeland. De arrestanten zijn Syrisch, Grieks en een Palestijn. Ze worden ervan verdacht op zeer grote schaal mensen de Europese Unie te hebben binnengebracht. De smokkelroute liep van Turkije en Griekenland via de Balkan naar Zweden en Engeland. De transporten over de weg werden vooral gedaan door Grieken en zouden zijn gecoördineerd door een Albanees. Het hoofdkwartier was in Griekenland.

10 miljoen

De groep bood zowel transport als vervalste reisdocumenten en huisvesting aan. De migranten betaalden in cash of met money transfer. De Griekse politie vermoedt dat de groep sinds 2013 ongeveer 100 mensen per dag vervoerde en bijna 10 miljoen euro omzette.

Liverpool

De man die de groep zou hebben geleid is aangehouden in Liverpool. Zijn nationaliteit is niet bekend gemaakt. De verdachten communiceerden via verschillende sociale media en online communicatieplatforms.

De coördinatie van onderzoek lag bij de politie in Thessaloniki en Europol.