Kakkerlakken en geen medische hulp in gevangenis Sint Maarten (VIDEO)

Op Sint Maarten zijn gedetineerden in de penitentiaire inrichting Pointe Blanche uit protest tegen mensonterende omstandigheden in staking gegaan. Gedetineerden die helpen in de keuken, met de schoonmaak en bij reparaties, zijn daarmee gestopt, zo bericht de Caraïbische afdeling van de NTR.

Kakkerlakken

Point Blanche is al met de toegestane maximumcapaciteit van 70 overvol, maar er zitten er nu 80. Hier en daar zitten er drie mensen op een cel. In de gevangenis krioelt het van de kakkerlakken vanwege de hygiënische omstandigheden, er zijn bijna geen recreatiemogelijkheden en medische hulp is bij lange na niet voldoende. Ook advocaten op Sint Maarten luiden de noodklok. Advocaat Sjamira Roseburg: ‘ik heb een cliënt die al maanden bloed plast en niet naar het ziekenhuis wordt gebracht.’ Roseburg, die bijna twintig gedetineerden vertegenwoordigt, spreekt van ‘schending van de mensenrechten’ in het Koninkrijk.

Politiecellen

Sint Maarten is sinds 2010 een zelfstandig land binnen het Nederlandse Koninkrijk. Het is politiek zeer instabiel en wordt geplaagd door corruptie. In september viel de regering voor de negende keer in tien jaar. Momenteel is er geen minister van Justitie. Verbeteringsplannen voor de gevangenis liggen stil door gebrek aan capaciteit op het ministerie van Justitie. De verantwoordelijkheid ligt nu bij het plaatselijke ministerie van Financiën.

In 2015 lag er al een vernietigend rapport over de toestand in de PI’s op Sint Maarten. In 2014 bleek er met hulp van corrupte ambtenaren een liquidatiepoging op een zware crimineel in Pointe Blanche te zijn gedaan.

Een ander probleem is dat door het capaciteitsgebrek in Pointe Blanche gevangenen veel langer dan toegestaan in een politiecel moeten verblijven. Het Europese Hof voor Rechten van de Mens heeft Nederland daar al eens over berispt.

https://youtu.be/fCK66vNSV8o