“Messi” van de hasj opgepakt in Spanje

In Spanje zijn 78 mensen aangehouden die deel uit zouden maken van de hasjbende van Abdellah El Haj, alias de “Messi van de hasj”. El Haj werd beschouwd als één van de grootste spelers in de hasjimporten van de kuststroken rond Gibraltar en de delta van de Guadalquivir bij Sevilla.

Vertrouweling

De groep bracht ’s nachts met halfopblaasbare “narcolancha’s” hasj uit Marokko aan land op Spaanse stranden en afgelegen natuurgebieden in de rivierdelta. Het onderzoek was begonnen in februari van dit jaar toen drie mensen uit zee werden gered in een schip dat dreigde te zinken. Later werden 84 pakken hasj van totaal 2.500 kilo, die de drie overboord hadden gegooid, uit zee gevist. Een van de opvarenden bleek een vertrouweling van “Messi” El Haj te zijn.

Marbella

De Guardia Civil zegt nu de gehele organisatie te hebben opgerold. Er zijn zes ton hasj, vijf vaartuigen, 17 voertuigen, 480.000 euro in contanten, vier handvuurwapens, een pistoolmitrailleur en een geweer, in beslag genomen. Ook traden agenten binnen bij een scheepswerf waar semi-rigide scheepjes werden voorzien van krachtige buitenboordmotoren en aanpassingen voor het vervoer van hasj. De Guardia Civil schat de waarde van de vaartuigen op 1,5 miljoen euro.

Volgens de Guardia Civil werd de criminele winst in Marbella witgewassen in een handel van dure auto’s. Er is door de autoriteiten beslag gelegd op tientallen bankrekeningen en drie woningen.