Met 75.000 dollar in je maag

Een steeds vaker voorkomend fenomeen in Zuid-Amerika: ‘geldslikkers’. De Colombiaanse autoriteiten hebben in een gezamenlijke actie met de Amerikanen onder de naam Eslabón 4 verschillende geldnetwerken opgerold, die miljoenen dollars transporteerden. In één geslikte latex geldcapsule passen 5 briefjes van 100 dollar. 

InSight Crime meldt dat gemiddeld een mens tussen de 80 en 120 geldcapsules kan doorslikken. Een flink uit de kluiten gewassen persoon kan zo’n 75.000 dollar kwijt in zijn maag.

Mexicaanse drugskartels

Volgens de Colombianen gebruiken vooral Mexicaanse drugskartels deze nieuwe soort geldezels; met name om Colombiaanse producenten van cocaïne te betalen. Een vermeend leider van een van de netwerken die de geldtransporten organiseerde is opgepakt. Het gaat om Wílmar Hernández Sánchez, alias Pinocho of Profe. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de organisatie van zo’n 250 geldtrips.

Het vrouwelijke hoofd van een andere organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor circa 180 geldtransporten, naar onder andere Peru, Chili, Ecuador en El Salvador. In drie jaar tijd zou er meer dan drie miljoen dollar zijn verplaatst via deze organisatie van geldslikkers.

In totaal werden er bij de operatie 27 verdachten aangehouden.