Met de groeten van Jocic

Panorama heeft deze week een artikel over “foute” incassobureaus, dat zijn mensen die in te huren zijn om op niet formele wijze schulden te innen. Ten eerste zijn er de sukkels, ze schrijven een kogelbrief en ondertekenen met “Jocic”. Vervolgens zijn ze makkelijk op te sporen. Ze erkennen dan met Jocic te hebben ondertekend maar ontkennen een kogel in de brief te hebben gedaan. Wie zal dat dan hebben gedaan, denkt de rechter. De naam Jocic hadden ze ‘van internet’, bekende naam, altijd goed, dachten ze. Ten tweede zijn er de figuren die twee kanten opwerken:

Ze lopen horeca-ondernemers af die niet op tijd de groothandelaars hebben betaald, innen een flink bedrag en schuiven dan een paar duizend in de binnenzak. Dan moet de schuldeiser weer een andere incasso inhuren.

Ten derde komt Panorama met een verhaal over een firma Eurrex die bedrijven laat inloggen om de ‘bedrijfsgegevens te controleren’. In de kleine lettertjes van een overeenkomst staat dat er een contract voor 264 euro per jaar wordt aangegaan. Wie niet betaalt krijgt Amsterdamse ‘zware criminelen’ op zijn dak om betaling af te regelen.

Er zouden naar schatting in Nederland 800 incassobureaus werken. Op zich kan iedereen zich “Incassobureau” noemen. Het is een vrij beroep en er is geen enkel keurmerk of eis van overheidswege waar een incassobureau aan moet voldoen.

In een wetsvoorstel dat ter goedkeuring klaar ligt voor het parlement is zo’n kwaliteitseis niet geregeld. Er staat wel een een maximumbedrag omschreven dat kan worden gevraagd voor incassowerk. Gemiste kans noemt de voorzitter van een dertigtal bureaus die zijn verenigd in de Nederlandse Vereniging van Incasso Ondernemingen.

In de papieren Panorama.