Met kalashnikov gestolen auto’s ophalen in Irak

Autoverhuurder Mark Stroop uit IJsselstein heeft een spannende trip naar Irak achter de rug. Stroop zag in september via een track & trace-systeem dat twee van zijn verhuurde auto’s richting het Midden-Oosten reden. Met hulp van een Koerdische Nederlander en een kalashnikov op de achterbank haalde Stroop de auto’s persoonlijk terug.

Die Koerdische Nederlander, meneer Saman, werkt hier bij de politie. ‘Die wilde wel mee’, zegt Stroop in het AD. Via een kennis van Saman regelden ze een auto. 'En die kennis gooide ook even een kalashnikov op de achterbank,' zegt Stroop. 'Vond hij belangrijk, die móest mee. Dan weet je wel meteen waar je bent.'

Jihadstrijders

Mark Stroop verhuurde zijn auto’s in september aan twee klanten. Via een track & trace-systeem volgde hij de auto’s. Dat doet hij wel vaker zegt de autoverhuurder in het AD. Alleen nu reden de auto’s richting het Midden-Oosten. ‘Dan weet je: dat gaat niet goed. En ze gingen ook nog richting Syrië. Ik dacht: mijn god, ik heb ze aan jihadstrijders verhuurd’, aldus Stroop in het AD.

Politiebaas

Uiteindelijk wist Stroop via Saman in contact te komen met een hoge politiebaas in Irak, waar het laatste sein van het track & trace-systeem vandaag kwam. In Irak stond men wel even raar te kijken dat een Nederlander zijn auto’s kwam ophalen, maar ze wilden Stroop wel helpen.

Celstraf

De auto’s werden gevonden, maar een van de daders bleek familie te hebben bij de militaire politie. De kapitein verzocht Stroop zijn aanklacht in te trekken en zijn auto’s mee te nemen, schrijft het AD. 'Sherzad (een van de daders) bleek 15 jaar gevangenisstraf te krijgen. Ik heb toen uitgelegd dat ik 10.000 dollar aan kosten had gemaakt. Daarvan wilden ze dan na lang onderhandelen 7000 betalen. Toen ik daar uiteindelijk maar mee instemde, ik wilde tenslotte ook levend weg’, aldus Stroop.