Meth-vangst Australië record (UPDATE)

De Australische politie heeft in Sydney 585 kilo methamfetamine onderschept die een waarde op de detailmarkt zou hebben van 341 miljoen euro. Het is de grootste vangst van de synthetische drugs ooit in Australië. De zending was vanuit Shenyang in het zuiden van China verscheept in containers. De zaak is aan het rollen gekomen door een telefonische tip die de politie in september vorig jaar binnenkreeg. Video na de break.

Drie mannen zitten vast: een 21-jarige Australiër, een 32-jarige man uit Singapore en een man van 51-jarige uit Hong Kong. De politie sluit meer arrestaties niet uit, het lijkt onwaarschijnlijk dat deze drie de eigenaren waren van deze enorme partij. Na de tip waren er een aantal dry runs geweest, aldus de politie. Dat was kennelijk om de procedures van politie en douane te testen. Toen de echte zending arriveerde vervingen specialisten van de politie de zakken door nep-methamfetamine. Bij het uitladen van die neplading in een loods in een zuidwestelijk stadsdeel van Sydney zijn de verdachten gepakt.

In juli vorig jaar onderschepte de Australische politie een zending van ruim 300 kilo methamfetamine.

Deze drug (ice) is zeer duur op de Australische markt. Het is relatief eenvoudig te maken mits de nodige grondstoffen aanwezig zijn. Juist die zijn schaars en daarom hebben criminele organisaties het laatste decennium vooral de grondstoffen voor ice (meth in de VS) naar Austrailië gestuurd. In Nederland is een man uit Almere veroordeeld voor het opzetten van een wereldwijd netwerk dat volgens het Openbaar Ministerie pseudo-efedrine vanuit Afrika naar Mexico en Australië zou smokkelen.

{youtube}e5t2hE3djKc{/youtube}