Het mysterie van de verdwijning van Metin

Panorama heeft deze week een uitgebreide reconstructie van de verdwijning van de Koerdische Metin Aydin in Arnhem in 2009. Rond drie uur ’s nachts wordt de Mercedes van de baas van Café Kent, een populaire pleisterplaats van zowel Turkse als Koerdische Arnhemmers, door een nep-arrestatieteam ontvoerd. Zeven mannen met reflecterende hesjes in twee auto’s nemen Aydin en zijn auto mee. Op de vlucht in de agglomeratie van Nijmegen worden de drie vluchtende auto’s nog drie keer gefiltst. Dan zijn ze spoorloos. Getuigen zeggen dat de ontvoerders onderling perfect Nederlands spraken. Eén van hen had ‘rastahaar’.

Volgens Panorama was er een paar dagen later in Breda een gewelddadige inbraak in een bedrijfspand in Breda waarbij de Mecedes van Aydin zou zijn gezien, maar waar de politie over zwijgt. De broer van Aydin zegt dat er misschien een ‘belangrijker’ onderzoek liep waar de ontvoering van Aydin slechts een deel van was.

De familie vraagt zich af waarom de politie de nacht van de ontvoering de vluchtende auto’s niet heeft kunnen bijhouden. De politie zegt dat op zeker moment bij Nijmegen boven de 170 kilometer per uur werd gereden, maar de gefotografeerde snelheidsovertredingen spreken dat tegen.

Er is ook nog een mysterieus telefoontje vanuit Georgië van een onbekende naar een familielid van Aydin, wiens nieuwe nummer ‘eigenlijk alleen uit de telefoon van Aydin kan komen.’ Dat spoor loopt ook dood.

‘Het is een fout, had niet mogen gebeuren we bellen nog’, is de boodschap van de Turkse beller. Een jaar later volgt vanaf hetzelfde nummer nog een belletje.

De familie heeft het gevoel dat het onderzoek van de politie wordt tegengewerkt.

Er is geen reden gevonden waarom Aydin op zo’n professionele wijze zijn ontvoerd. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat Aydin verwikkeld zou zijn in een conflict in de georganiseerde misdaad. 

Er zijn nog steeds geruchten. Recente invallen bij softdrugs-verdachten in Brabant zouden verband houden met de ontvoering. Maar op 18 januari 2011 heeft de officier van justitie in Arnhem gezegd het onderzoek te staken.

Lees meer details in de papieren Panorama.

Zie ook: Onderzoek verdwijning Aydin stopgezet