#Metoo: weduwe van Escobar klapt uit de school (VIDEO)

De weduwe van Pablo Escobar, de in 1993 doodgeschoten leider van het toenmalige drugskartel van Medellín, zegt in een boek regelmatig seksueel te zijn misbruikt door haar man. María Victoria Henao (57), is de moeder van twee kinderen van Escobar, Juan Pablo en Manuela.

14 jaar

Ze scheef het boek: ‘Mi vida y mi cárcel con Pablo Escobar’ (Mijn leven en mijn gevangenis met Pablo Escobar).

Henao zou zijn verkracht door Escobar toen ze net 14 jaar was. Hij was toen al 25. Zij zegt op dat moment nog helemaal niet met seksualiteit bezig te zijn geweest en pas jaren later te hebben begrepen dat het om een verkrachting ging.

‘Het geheim dat ik jarenlang bewaarde’, zo het het hoofdstuk waarin ze ook andere verhalen over seksueel misbruik en geweld beschrijft. Daarin komt ook een illegale abortus naar voren, kennelijk uitgevoerd op een minder hygiënische locatie door personen die geen arts waren.

Vergiffenis

De weduwe zegt zich niet als een slachtoffer van Escobar te willen profileren, ‘uit respect die ik aan andere slachtoffers verschuldigd ben’. Ook vertelt ze in het boek zich schuldig te voelen, en vraagt ze vergiffenis, voor de moorden en bomaanslagen die haar man liet plegen, waarbij vele honderden onschuldige slachtoffers vielen.

Dit weekend komt het boek uit in vele Spaanstalige landen.