Vuurgevecht met kartel in VS

Agenten van de U.S. Border Patrol hebben afgelopen woensdag een vuurgevecht geleverd met Mexicaanse drugshandelaren in Zuid-Texas. Dat incident is de laatste in een reeks aan schietpartijen over de Mexicaanse grens. In de Verenigde Staten bestaat in de de politie grote ongerustheid over dit soort ‘spill over-geweld’.

Woensdag waren smokkelaars bezig bundels marihuana in auto’s te laden aan de oever van de grensrivier Rio Grande, westelijk van de plaats Roma. De drugs waren juist de rivier overgevaren. Toen de agenten naderden probeerden de Mexicanen in te rijden op de agenten, waarna criminelen vanaf de Mexicaanse kant het vuur openden op de agenten.

Onder de agenten waren geen gewonden. Het is onduidelijk of er aan Mexicaanse kant gewonden zijn gevallen.

Twee ton marihuana is in beslag genomen, maar de verdachten wisten te ontkomen in een auto. Marihuana is het voornaamste exportproduct van drugskartels naar de Verenigde Staten. Op andere plaatsen langs de grens wordt marihuana op vrachtwagens gesmokkeld via tunnels of bijvoorbeeld mobiele katapults naar de andere kant gebracht. 

De staat Texas zet sinds afgelopen week snelle ‘gunboats’ in op de Rio Grande, die te vergelijken zijn met de swift boats die op de rivieren tijdens de oorlog in Vietnam werden ingezet.