Bijna perfecte oplichting voor 10 mln

Programmamakers van het Mexicaanse lottospel ‘Melate’ zijn er bijna in geslaagd om 160 miljoen peso’s (10 miljoen euro) van hun baas af te troggelen. Tijdens de livetrekking van de lottoballetjes op 22 januari speelden ze op het moment suprême stiekem een eerder opgenomen video af met de uitslag. De daders zijn deze week – een half jaar later – opgepakt. 

Aangezien de vier werknemers van het gokinstituut Pronósticos Deportivos en twee van het tv-productiebedrijf Just Marketing van tevoren de winnende cijferreeks wisten, konden ze zonder problemen de juiste cijferreeks ‘raden’ en hun lijstjes bij gokkantoren in Mexico-Stad inleveren. Na de trekking kwamen dolgelukkige familieleden van de werknemers de miljoenen peso’s incasseren.

De oplichters liepen tegen de lamp, nadat het opviel dat alleen deze familieleden de prijzen kwamen innen. Ook bleven sommige producenten van de wekelijkse trekking wel erg lang weg van hun werk. Ze gokten erop dat ze erbij waren, aldus Barrios.

Deze week werden de daders gepakt. ‘De oplichters hebben slechts een klein deel van het geld kunnen uitgeven’, zegt Irving Barrios van het Mexicaanse openbaar ministerie. ‘Al hun bankrekeningen zijn bevroren, en ze hebben niet eens al het prijzengeld durven ophalen.’

De persoon die namens de overheid moest toezien op de eerlijkheid van de procedure, een oudere dame in een rolstoel, werd door de zwendelaars op zodanige afstand van de lottoballetjes geplaatst dat ze de balletjes wel zag vallen, maar niet de nummers kon zien. Zoals gewoonlijk bekeek zij afgelopen 22 januari de uitslag via een monitor en had niet door dat ze ineens naar een videootje staarde.