Alle politie weg uit Mexicaans stadje

De laatste twintig politieagenten in het Noord-Mexicaanse plaastje Ascension hebben gisteren hun ontslag ingediend. In drie maanden tijd waren hun chef en vijf collega’s de dood gedood door drugscriminelen. Het stadje met 13.000 inwoners zit nu zonder politie en is afhankelijk van de strijdkrachten en federale politie. Ascension ligt in woestijnachtig gebied ten zuidwesten van Ciudad Juarez, één van de gewelddadigste steden van het land met meestal meer dan tien moorden per dag.  stad die geldt als een van de gewelddadigste van Mexico. Drugsbendes vechten er een bloedige strijd uit om de controle over smokkelroutes naar de Amerikaanse drugsmarkt.

De politiemacht in Ascension was nog relatief kort aan het werk. In september was de politie geheel vervangen nadat de bevolking had geklaagd dat politiemensen hadden deelgenomen aan de moord op een aantal jongeren.

Burgers in de omgeving zijn geregeld slachtoffer van afpersingen en ontvoeringen. De vermoorde politiechef had een camerasysteem laten installeren waarmee alle in- en uitgaande wegen konden worden gemonitord vanuit het bureau. Sommige kleinere wegen waren onbegaanbaar gemaakt.

Het komt vaker voor dat in het landelijk gebied van Noord-Mexico in kleinere plaatsen geen lokale politie meer is. In het beste geval komen er roterende federale agenten toezicht houden. Soms worden deze plaatsen afhankelijk van regelmatige patrouilles van soldaten of mariniers.

In een ander klein plaatsje in Noord-Mexico zijn woensdag 14 agenten van de lokale politie aangehouden omdat ze in opdracht van drugscriminelen twee meisjes hadden opgepakt en laten ontvoeren. De lichamen van de 24-jarige meisjes werden in stukken gehakt en in plastic kisten langs de weg achtergelaten samen met een van de groep verantwoordelijk is voor de dubbele moord.

De twee waren nichtjes van de minister voor Sociale Ontwikkeling in de deelstaat Nuevo Leon.

In Dossier Mexico meer over de achtergronden van de drugsoorlog in Mexico.