Mexicaanse burgerwacht loopt uit de hand (VIDEO)

UPDATE: Bij de schermutseling tussen burgerwachten en criminelen, na opnames van de video onder, zijn dit weekend twee doden gevallen.

Gewapende burgerwachten zorgen op het Mexicaanse platteland soms voor veiligheid voor burgers maar er zijn ook klachten over. Burgerwachten zijn ontstaan omdat de lokale politie vaak corrupt of afwezig is. De burgers willen drugsbendes die willekeurige mensen afpersen of tol heffen tegengaan. Nu zijn er steeds meer berichten dat de burgerwachten zelf het criminele pad opgaan.

Controle

Er zijn nu burgerwachten (Autodefensa's) actief op het platteland in zeker tien Mexicaanse deelstaten. In de westelijke deelstaat Guerrero zijn er zelfs naar schatting 7.000 burgers die zich hebben bewapend en georganiseerd, in 46 van de 81 gemeenten. Sommige dorpen en gebieden staan geheel onder controle van drugsbendes andere zijn ingenomen door burgerwachten. Het gaat om gebieden waar de federale overheid of de krijgsmacht afwezig zijn.

Slaatje

Het verschil tussen burgerwachten en gewapende patrouilles van drugsbendes is uiterlijk niet te zien en wat ze precies doen lang niet altijd oncontroleerbaar. Er zijn burgerwachten die met hun wapens een slaatje uit hun machtspositie slaan, of samen gaan werken met drugskartels. In het zuiden van Mexico bestaat bij het bestuur de angst dat de burgerwachten zich aansluiten bij linkse guerrillagroepen.

Escobar

In Colombia ontstonden aan het einde van de jaren tachtig ook gewapende paramilitaire groepen in reactie op het geweld door bestuurders van het zogeheten Medellín-kartel onder leiding van Pablo Escobar. Die groepen zijn veelal verworden tot gewelddadige ultra-rechtse criminele organisaties die in drugs gingen handelen en inmiddels verboden.

In de video een verslag van een operatie van een burgerwacht in de staat Michoacán dorpen uitkamt op zoek naar een lokale chef van drugsbende Los Templarios. Lees meer over de achtergronden van de drugsoorlog in Mexico in Dossier Mexico.

{youtube}GTaqf5Ygd70{/youtube}