Mexicaanse capo’s kopen straf af

Uitgeleverde Mexicaanse drugsbazen spekken de staatskas van de Verenigde Staten en kopen daarmee hun straf deels af. Dat blijkt uit onderzoek van de Mexicaanse krant El Universal. Zo krijgt bijvoorbeeld Eduardo Arellano Félix, ex-leider van het Tijuana-kartel geen levenslang maar vijftien jaar. 

15 jaar

Arellano Félix, alias El Doctor (hij was arts van beroep) is in 2010 uitgeleverd naar de Verenigde Staten, na een voortraject van onderhandelingen met de Mexicaanse regering en juridische procedures. Nadat de Mexicaanse regering de uitlevering goedkeurde tekende ze daarbij aan dat hij voor zijn drugshandel en het leiden van een moorddadige criminele organisatie in de VS waarschijnlijk levenslang zou krijgen. Maar in 2013 betaalde hij 50 miljoen dollar, de rechter streepte vijf feiten op de dagvaarding door en Arellano kreeg een straf van 15 jaar cel.

200 miljoen

Uit het onderzoek van El Universal blijkt dat in de afgelopen tien jaar 922 Mexicanen zijn uitgeleverd naar de Verenigde Staten, de meeste waren topfiguren uit de drugskartels. Hun straffen zijn doorgaans relatief zeer laag, in ruil voor verklaringen of grote financiële transacties. De drie broers Arellano Félix betaalden aan de staatskas van de VS totaal 200 miljoen dollar. Benjamín Arellano (El Señor, foto rechts) tegen wie levenslang zou worden geëist, kwam er van af met twintig jaar cel.

Motorjacht

De meest beruchte broer van de familie Arellano Félix, Francisco Javier, alias El Tigrillo, kwam er nog het beste van af. Hij werd in 2007 uitgeleverd op verdenking van het importeren van 150 ton cocaïne naar de Verenigde Staten, maar ook voor meerdere moorden en vele andere misdrijven. De Mexicaanse regering maakte destijds bekend dat hem in de Verenigde Staten de doodstraf te wachten zou staan. El Tigrillo (foto links) betaalde echter na maanden onderhandeling 50 miljoen dollar en overhandigde de papieren van zijn motorjacht Dock Holliday. Vervolgens kreeg hij levenslang. Maar nu is bekend dat hij verklaringen heeft afgelegd over drugshandel en corruptie in Mexico. Zijn straf is uitgekomen op 23 jaar cel.

250 miljoen

Zonder uitzondering hebben leiders van de grote kartels die in de VS terechtkwamen betaald. de bedragen varieerden tussen ruim 1 miljoen dollar en 250 miljoen dollar, afhankelijk van de verdenkingen en vooral van de informatie die ze bereid waren te leveren.

El Chino

De in Amsterdam aangehouden Rodrigo Aréchiga Gamboa, alias El Chino Ántrax, van het Sinaloa-kartel staat momenteel terecht in San Diego, Californië. Hij sloot een plea bargain en heeft volgens El Universal inmiddels een miljoen dollar overgemaakt naar de rekening van de Amerikaanse overheid.

Zie ook:

BBC-docu: ‘VS subsidieert drugshandel’ (VIDEO)