Mexicaanse crimineel komt 12 jaar eerder vrij

De Mexicaanse drugscrimineel Rafael Caro Quintero (60), die voor 40 jaar was veroordeeld voor de moord en ontvoering van een Amerikaanse agent, komt twaalf jaar eerder vrij. Dat heeft een rechtbank in Mexico vrijdag besloten. Caro Quintero komt vrij omdat hij volgens de rechter destijds door een rechter in de deelstaat had moeten worden berecht, terwijl hij door een federale rechtbank is veroordeeld.

Caro Quintero zat vast omdat hij in 1985 de opdracht gaf voor de moord op Enrique Camarena, een agent van de anti-drugseenheid DEA. Hij infiltreerde 1984 in de organisatie van Quintero, waarna een deel van de organisatie werd opgerold.

Een aantal maanden daarna liet Caro Quintero de infiltrand ontvoeren, martelen en vermoorden. De drugsbaas vluchtte daarna naar Costa Rica, maar hij werd daar opgepakt, waarna hij aan Mexico werd uitgeleverd en veroordeeld. Caro Quintero zou vanuit de gevangenis zijn organisatie zijn blijven leiden.

Het is onduidelijk waarom het zo lang heeft geduurd voordat werd vastgesteld dat Caro Quintero door de verkeerde rechtbank is veroordeeld.

De vrijlating leiden tot een verslechtering van de relatie tussen Mexico en de Verenigde Staten, omdat het Amerikaanse ministerie van Justitie niet is ingelicht over de vrijlating. Daarnaast willen de Verenigde Staten dat de crimineel vast blijft zitten.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie liet weten dat het 'extreem ontgoocheld' is, en is de vrijlating te wijten aan 'corruptie in het Mexicaanse rechtssysteem'.