Mexicaanse drugskartels patrouilleren met drones

Mexicaanse drugskartels zetten steeds vaker drones in langs de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Op die manier verzamelen ze inlichtingen over bijvoorbeeld waar de grens het beste wordt bewaakt.

Tot voor kort werden daar ‘falcones’ voor ignezet: mensen die langs de grens reizen om grenspatrouilles in kaart te brengen. Maar zij worden nu vervangen door drones.

De onbemande vliegtuigjes zijn tegenwoordig bijzonder goedkoop, en geven een veel gedetailleerder beeld dan de falcones die soms een flinke tocht langs de grens moeten maken om informatie te verzamelen. Die gegevens zijn bovendien met regelmaat verouderd. Met de drones kan in real time de situatie in kaart worden gebracht.

Moeilijk te bestrijden

De Amerikanen kunnen weinig tegen deze drones doen, zo meldt Fox. De Mexicaanse drugskartels gebruiken al lange tijd kleine vliegtuigjes om drugs mee te smokkelen, en die worden lang niet altijd opgemerkt. Een drone kan dus relatief gemakkelijk onopgemerkt rondvliegen.

Als een drone toch wordt ontdekt, kunnen de Amerikanen die niet zomaar neerhalen. Allereerst is dat niet toegestaan als de drone in Mexicaanse lucht vliegt. Als dat niet het geval is, zijn de onbemande vliegtuigjes niet gemakkelijk uit de lucht te schieten. Het is mogelijk om drones te hacken, maar daarvoor is niet voldoende capaciteit.