Mexicaanse kartelbaas opgepakt

Omar Espejo Flores, een van de vermeende leiders van het Mexicaanse drugskartel Jalisco New Generation is vorige week opgepakt. Dat melden Mexicaanse autoriteiten. Espejo Flores zou een rol hebben gehad in de verdwijning van enkele agenten. Hij werd opgepakt terwijl hij in een luxe auto door de Mexicaanse stad Zapopan reed.

De arrestatie zou vreedzaam zijn verlopen. Espejo Flores is met de maximale bescherming in een extra beveiligde gevangenis gezet.

Volgens de Mexicaanse autoriteiten zou hij een groep van verkenners en huurmoordenaars leiden. Eerder opgepakte verdachten zouden hebben verklaard dat hij betrokken is bij de verdwijning van agenten, die verdwenen toen ze op zoek waren naar een graf waarin 35 mensen zouden liggen. Dat graf lag in een gebied waar een vuurgevecht tussen rivaliserende kartels had plaatsgevonden.

Jalisco New Generation is een relatief jong kartel, maar is ook een van de snelst groeiende criminele organisaties van Mexico. Het wordt onder meer in verband gebracht met grootschalige drugshandel langs de Mexicaanse kust. De organisatie zou veel samenwerken met het Sinaloa-kartel. Dat was lange tijd het machtigste kartel in Mexico, maar kreeg de afgelopen twee jaar enkele klappen te verwerken. Zo werd leider Joaquin “El Chapo” Guzman, enige tijd de meestgezochte man ter wereld, opgepakt.