Mexicaanse maffia regeert in gevangenissen LA

De FBI heeft een grootschalige actie onder de naam Operation Dirty Third uitgevoerd in Californië. Daarbij werden meer dan 80 mensen opgepakt. Bijna de helft daarvan zat al in de gevangenis. Vanachter de tralies werden moordopdrachten gegeven, werden mensen afgeperst en voerden de Mexicanen een lucratieve drugshandel. 

De gevangenen zaten vast in verschillende penitentiaire inrichtingen in Los Angeles. Binnen de gevangenissen zouden tenminste twee criminele groeperingen actief zijn geweest. De veronderstelde leiders zijn allebei opgepakt. Het gaat om de 55-jarige Jose Landa-Rodriguez (foto rechts) en de 61-jarige Michael Lerma, alias Pomona Mike. De laatste werd onder andere gefaciliteerd door verschillende “señoras”, vrouwen die grote sommen geld op de bajesrekening van Pomona Mike stortten. Het geld werd verdiend door straatbendes in Pomona (een stad in de buurt van LA) die door Lerma werden aangestuurd. De Mexicaanse maffiabaas zou ook verschillende moorden hebben laten plegen, onder andere omdat een medegedetineerde zijn Mercedes die bij een familielid was geparkeerd, niet wilde afstaan aan de bende.

Advocaat

De andere maffiabaas in de gevangenis, Jose Landa-Rodriguez, werd geholpen door zijn advocaat. Die zou misbruik hebben gemaakt van de vertrouwelijke communicatie tussen cliënt en advocaat en zou een groot aantal berichten hebben verspreid naar andere gedetineerden – sommigen zaten zelfs in andere gevangenissen. Ook de advocaat is gearresteerd. Jose Landa-Rodriguez zou ook opdracht hebben gegeven tot verschillende moorden.

Dagelijks leven

Beide criminele groeperingen regelden ook binnen de gevangenismuren het dagelijks leven. Ze importeerden drugs, telefoons, alcohol en andere goederen. Iemand die zelf drugs wilde verkopen moest een derde van de voorraad afstaan aan de organisaties. Vandaar de naam Operation Dirty Third. De voorbereiding van de hele actie heeft ruim drie jaar geduurd. Sommige verdachten riskeren een levenslange gevangenisstraf.

Volgens Openbaar Aanklager Nick Hanna hebben de autoriteiten de Mexicaanse maffia in Californië een grote slag toegebracht, door de belangrijkste bendeleden op te pakken en de communicatielijnen te verstoren.