Mexicaanse oud-mininster opgepakt in VS om corruptie met El Chapo

De Amerikaanse federale autoriteiten hebben de voormalige Mexicaanse minister van Openbare Veiligheid opgepakt. De 51-jarige Genaro Garcia Luna zou steekpenningen hebben aangenomen van het Sinaloa-kartel, dat toen nog onder leiding van Joaquín “El Chapo” Guzmán stond.

Miljoenen

Aanklagers in Brooklyn, New York hebben laten weten dat Garcia Luna maandag is opgepakt in Dallas (Texas). Hij wordt volgens de dagvaarding drie keer verdacht van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel en van het afleggen van valse verklaringen. Garcia Luna had een coördinerende rol in de Mexicaanse war on drugs die in die jaren met zware militaire middelen werden gevoerd. Genaro Garcia Luna was minister tussen 2006 en 2012. Hij zou miljoenen dollars hebben ontvangen van de drugscriminelen. Hij zal nu in New York terecht moeten staan.

Informatie

Door de corruptie kregen drugstransporten van de Sinaloa-groep vrije doorgang, waardoor vele tonnen aan cocaïne naar de Verenigde Staten zouden zijn doorgevoerd. Ook verschafte Garcia Luna volgens de Amerikaanse justitie informatie over andere drugskartels aan het Sinaloa-kartel.

Een voormalige topman van Sinaloa, Jesús “El Rey” Zambada, de broer van de huidige leider, is in het proces tegen El Chapo als getuige opgetreden. Hij zei dat hij bij twee gelegenheden aan Garcia Luna koffertjes met bedragen tussen de 3 en 5 miljoen dollar heeft overhandigd. Guzman kreeg in juli een levenslange celstraf in de Verenigde Staten.

Garcia Luna verhuisde in 2012 naar de Verenigde Staten. In 2018 vroeg hij naturalisatie aan. Daarbij heeft hij gelogen over zijn criminele verleden, aldus de aanklagers. Hij moet nu rekenen op een straf tussen de tien jaar en levenslang.