Mexicaanse topcrimineel gepakt op Schiphol (UPDATE)

Een van de leiders van het Mexicaanse drugskartel Sinaloa is afgelopen week aangehouden op Schiphol. De Koninklijke Marechaussee heeft na berichten van de Amerikaanse autoriteiten bevestigd op verzoek van de Verenigde Staten de 33-jarige José Rodrigo Aréchiga Gamboa te hebben gearresteerd. De man is door de rechter-commissaris 60 dagen in bewaring gesteld. De Verenigde Staten hebben om zijn uitlevering gevraagd.

Gamboa had een KLM-vlucht van Mexico-Stad naar Schiphol genomen. Hij reisde onder een valse naam. Wat de eindbestemming van de Mexicaan was, is niet duidelijk. De verdachte werd bij de gate aangehouden en moet nog zeker 60 dagen vastzitten in afwachting van zijn uitlevering naar de VS.

De Mexicaan is de leider van de cel Los Ántrax, vernoemd naar de ziekte miltvuur, die zich voornamelijk bezighoudt met moorden in opdracht van een van de hoogste leiders en mede-oprichter van het Sinaloa-kartel. Zijn organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor enkele gewelddadige afrekeningen.

Los Ántrax zou onder meer betrokken zijn bij een schietpartij in 2010 bij de Mexicaanse stad Tubutama, bij de Amerikaanse grens. Daar werden 11 auto's doorzeefd met kogels gevonden. Bij deze schietpartij kwamen ongeveer dertig mensen om het leven.

De moord op een van de leiders van Los Ántrax in 2011 tijdens een voetbalwedstrijd in de Mexicaanse stad Culiacan, leidde tot een serie liquidaties. In korte tijd werden twintig personen vermoord. Er werden onder meer drie lijken naakt aan een brug gehangen. De slachtoffers waren voor hun dood gemarteld.