Mexicanen verkochten 3 Italianen aan drugskartel

Mexicaanse autoriteiten hebben bevestigd dat 3 vermiste Italianen door politieagenten zijn verkocht aan een drugskartel. De zaak, die zich afspeelt in de Mexicaanse deelstaat Jalisco, zorgt voor beroering in Italië. 4 agenten (3 mannen en een vrouw) zitten vast; er worden nog 4 politiemannen gezocht. De agenten ontvingen 43 euro voor de Italianen. 

De 3 vermiste Italianen zijn afkomstig uit Napels. Het gaat om de 60-jarige Raffaele Russo (foto boven), zijn 25-jarige zoon Antonio en neef Vincenzo Cimmino (29).

GPS-signaal

De eerste die vermist raakte, was Raffaele Russo. Hij werd in de middag van 31 januari voor het laatst gezien in de stad Tecalitlán. Na zijn vermissing probeerden de twee twintigers Russo senior te traceren via het GPS-signaal van zijn huurauto. Toen zij bij een tankstation arriveerden, waar het signaal van de auto van Raffaele Russo het laatst was verzonden, werden ze omsingeld door enkele agenten. Antonio Russo stuurde nog een sms naar zijn broer in Italië met de mededeling dat ze werden gedwongen de agenten te volgen. Sindsdien ontbreekt ieder spoor van het drietal.

Goedkope namaak

De 3 Italianen waren in Mexico om generatoren te verkopen. Ze zouden de apparaten als dure merken hebben verkocht, terwijl het in werkelijkheid om goedkope Chinese namaakapparaten zou gaan. Raffaele Russo zou eerder in Mexico zijn gearresteerd vanwege de verkoop van namaak spullen. Een woordvoerder van de familie ontkende in een interview met de Italiaanse ender Rai Uno dat de Russo’s fraude zouden hebben gepleegd.

Jalisco-kartel

De 4 gearresteerde agenten hebben bekend de 3 Italianen te hebben verkocht aan een drugskartel. Het is onbekend aan welke misdaadorganisatie dat is gebeurd. Het Jalisco-kartel speelt in de deelstaat een prominente rol. Volgens de openbaar aanklager Raúl Sánchez zijn de autoriteiten in de vermissingszaak ook op zoek naar een vooraanstaand lid van het Jalisco-kartel.