Mexico: 27 doden bij brandstichting in bar

Gewapende mannen hebben dinsdagavond bij een aanval op een bar 27 mensen gedood en 11 mensen zwaar verwond. De groep grendelde de stripclub geheel af en gooiden onder meer molotov cocktails naar binnen zodat de zaak in brand vloog.

Volgens Mexicaanse media is er ook naar binnen geschoten met vuurwapens. De aanval vond plaats in de plaats Coatzacoalcos, in de deelstaat Veracruz, aan de Caraïbische kust van Mexico. De meeste slachtoffers kwamen door verstikking om het leven, zo zei de gouverneur van de deelstaat.

Al snel werd een verdachte gearresteerd die opdracht zou hebben gegeven: een crimineel met de naam Ricardo Romero Villegas, alias “La Loca” of “N”. Maar bewijs was er kennelijk niet want hij werd al snel weer vrijgelaten. Woensdag zette hij een bericht op internet waarin hij betrokkenheid bij de aanslag ontkende. Hij zei dat hij Coatzacoalcos voor de aanslag had verlaten omdat hij bang was voor een aanslag op zijn leven.

In de deelstaat Veracruz zijn de afgelopen jaren relatief veel doden gevallen in de strijd tussen drugscriminelen. Traditioneel was Veracruz het terrein van het Golf-kartel. Later vochten Los Zetas en het Cartel Jalisco Nueva Generación zich in op de “plaza”, de doorvoerlijn van drugs. Veracruz is een belangrijke doorvoerhaven van cocaïne. Er zijn ook journalisten geliquideerd.