Mexico: agenten liquideren journalist

In januari 2015 werd het in stukken gehakte lichaam gevonden van de Mexicaanse journalist Moisés Sánchez. Hij werd vermoord door 6 voormalige agenten. Twee politiemannen in functie werden vorige maand veroordeeld, omdat ze niets deden om de moord te voorkomen. De opdrachtgever is nog voortvluchtig. 

De liquidatie van de journalist vond plaats in opdracht van de toenmalige burgemeester van Medellín de Bravo, in de Mexicaanse provincie Veracruz. De burgemeester zou de opdracht hebben gegeven uit woede over Sánchez’ journalistieke werk. De burgemeester is voortvluchtig.

25 jaar

De 6 voormalige agenten die de moord daadwerkelijk hebben gepleegd, zijn niet vervolgd. Luigui Heriberto N. and José Francisco N., de agenten die aanwezig waren bij de moordpartij, werden tot 25 jaar veroordeeld. Ze moeten ook een een bedrag van 13.000 dollar betalen aan de nabestaanden.

Verkocht aan drugskartel

Er zijn de afgelopen jaren tientallen journalisten in Mexico vermoord, maar het is voor het eerst dat betrokken politieagenten zijn veroordeeld. Onlangs werd bekend dat in de deelstaat Jalisco Mexicaanse agenten 3 Italianen zouden hebben verkocht aan het plaatselijke drugskartel. Vier agenten werden daarvoor gearresteerd. Ze zouden 43 euro hebben ontvangen voor de verkoop.