Mexico arresteert verdachte massamoord

In Mexico zijn donderdag verdachten gearresteerd van het Zetas-kartel die worden verdacht van massamoorden op gekidknapte migranten in april. Onder de arrestanten zou de leider zijn van de Zeta’s-cel in het gebied in de noordelijke staat Tamaulipas: El Erasmo. Het Mexicaanse leger verrichtte arrestaties bij de oostelijke kustplaats Veracruz. Hij zou in ieder geval de moord op 72 mensen hebben bekend die op weg waren naar de grens met de Verenigde Staten.

Abraham Barrios Caporal zei verder dat het doel van het aanhouden van de buspassagiers was om leden van het concurrerende Golf-kartel eruit te pikken.

Die opmerking roept vraagtekens op omdat de omgekomen mensen in het algemeen arme migranten uit andere middenamerikaanse landen waren. Het is bekend dat drugskartels migranten kidknappen en dwingen voor hen te werken, bijvoorbeeld als smokkelaar. Mensen die ongeschikt zijn of weigeren worden dan geëxecuteerd.

Er zijn nu 81 Zeta’s aangehouden in verbanden met de massamoorden in april.

De vermeende baas van Barrios in het gebeid, El Kilo, is eerder aangehouden in verband met massamoorden in augustus vorig jaar in hetzelfde gebied.

Los Zeta’s die net als Zorro zich identificeren met de letter Z komt voort uit de gewapende arm van het Golf-kartel. De leiders zijn doorgaans uitgetreden leden van elite-eenheden van het Mexicaanse Guatemalteekse leger met uitstekende opleiding en goede kennis van wapens en militaire technologie.  

{youtube}vbyTE6KkJhI{/youtube}