Mexico arresteert Z43

In Mexico is een van de belangrijkste leiders van het drugskartel Los Zetas gearresteerd. Het gaat om José María Guizar Valencia (foto), alias ‘Z43’. Hij zou de operaties van het kartel aansturen in het zuiden van Mexico, bij en over de grens met Guatemala. De VS hadden een prijs van 5 miljoen dollar op het hoofd van Z43 gezet. 

Z43, die door de Amerikanen werd verdacht van onder andere drugshandel (cocaïne en crystal meth) en verschillende moorden, stond hoog op Mexico’s Most Wanted-lijst. Hij werd door Mexicaanse mariniers gearresteerd in Colonia Roma, een wijk even buiten het historisch centrum van Mexico Stad. De aanhouding vond plaats zonder dat er een schot werd gelost.

Californië

Valencia, geboren in Californië, werd omstreeks 2012 een van de meest prominente figuren van Los Zetas. Dat gebeurde nadat zijn ‘baas’, Mauricio Guizar Cardenas, alias Amarillo, was gearresteerd op verdenking van massamoord in Guatemala. Z43 was sinds het einde van de jaren negentig al actief in de drugshandel. In 2005 verhuisde hij naar Veracruz, een grote havenstad in het zuiden van Mexico. Omstreeks die tijd ook werd de strijd tussen de verschillende drugskartels steeds bloediger. Nadat de Mexicaanse autoriteiten een groot aantal leiders van verschillende kartels had weten te arresteren, raakten organisaties als Los Zetas, maar ook bijvoorbeeld het Sinaloa-kartel, ernstig verzwakt. Dat betekende echter niet dat het geweld en de activiteiten van de kartels minder werden. In het machtsvacuüm dat ontstond na de verzwakking van onder andere Los Zetas en het Sinaloa-kartel, kwamen andere organisaties boven drijven. Tegenwoordig wordt het Jalisco-kartel als de machtigste criminele organisatie van Mexico gezien. Aan het hoofd staat Nemesio Oseguera Cervantes (foto onder), alias El Mencho. Hij is Mexico’s meest gezochte drugsbaas.