Mexico: forse stijging aantal drugsdoden (VIDEO)

Het aantal doden door drugsgeweld is momenteel in Mexico op recordhoogte. In mei registreerden de autoriteiten 2186 incidenten met 2452 geweldsdoden. Deze week kwamen nog vier federale politiemensen om het leven toen ze in een hinderlaag liepen.

Afghanistan

Dat gebeurde in de zuidoostelijke deelstaat Guerrero. Volgens cijfers van het Mexicaanse ministerie van Justitie is de politieinzet de eerste helft van 2017 30% groter dan in 2016.

Al jaren is in Mexico het aantal doden door drugsgeweld hoger dan het aantal slachtoffers dat valt in sommige landen waar een burgeroorlog heerst. Bijvoorbeeld in Afghanistan kwamen in heel 2016 ruim 12.000 mensen door geweld om het leven, het overgrote merendeel burgers. In Nederland komen jaarlijks tussen de 120 en 150 mensen door moord- of doodslag om het leven.

 

Kingpins

Er is Mexico een discussie over de gevolgen van de aanpak van de georganiseerde misdaad. Vanaf 2006 koos Mexico voor een militarisering van de aanpak van grote drugsorganisaties, dat leverde zeer veel slachtoffers op. De huidige president Enrique Peña Nieto zet de krijgsmacht minder massaal in, waardoor het aantal doden terugliep. Hij legt de nadruk op arrestatie van sleutelfiguren, zoals Joaquin Guzman (foto) of Dámaso López Núñez, alias “El Licenciado”. De afgelopen vijf jaar zijn 107 belangrijke figuren uit de drugskartels gedood of gearresteerd.

Dat leidt echter langzamerhand wel weer tot een forse stijging van de geweldscijfers omdat na weghalen van belangrijke kingpins steevast een gevecht uitbreekt tussen personen in de criminele netwerken over de opvolging, of over belangrijke drugsroutes of knooppunten (“plazas”).

Hieronder beelden van een schietpartij tussen de politie en criminelen, vorige week, in het centrum van Cancún waarbij een dode en twee gewonden vielen.