Generaal kreeg maandelijks half miljoen

De Mexicaanse oud-staatssecretaris van Defensie Ángeles Dauahare wordt ervan verdacht elke maand een half miljoen dollar van een drugskartel te innen. In ruil daarvoor speelde hij belangrijke informatie door van de inlichtingendiensten. De generaal werd in mei gearresteerd. Hij was toen de adviseur van Enrique Peña Nieto, die 1 juli de presidentsverkiezingen won.

Dauahare was van 2006 tot 2008 staatssecretaris van Defensie. Ook heeft hij op de Mexicaanse ambassade in Washington de strijd tegen drugskartels gecoördineerd.

Dauahare zou zijn omgekocht door het Beltrán Leyvakartel, dat onder andere informatie over de verblijfplaats van Joaquin Guzman, de leider van het machtige Sinaloakartel, wilde. Tot  2008 was Beltrán Levya onderdeel van Sinaloa, maar er ontstond een conflict toen een van de leiders van de organisatie werd opgepakt. Beltrán Leyva houdt Guzman verantwoordelijk voor de arrestatie.

Naast Dauahare zijn twee andere generaals en een luitenant-kolonel bij het onderzoek betrokken. Het leger heeft de afgelopen jaren een centrale rol gespeeld bij de drugsbestrijding in Mexico.

Lees ook:

President Mexico: ‘drugsoorlog werkt niet’

El Chapo wil stad veroveren

Dossier Mexico op Crimesite