Mexico: in 2010 bijna 6000 meer doden

In verband met het voorgaande bericht even de precieze cijfers van over het drugsgerelateerde geweld in Mexico, waar de georganiseerde misdaad nog altijd meer geld verdient met wiet-export naar de VS dan met cocaïne. In 2010 zijn er gisteren officiële cijfers over 2010 bekend gemaakt: 15.273 dode criminelen, ambtenaren, militairen en gewone burgers. In 2009 was dat ongeveer 9.500 en in 2007 2.800. In december 2006 begon de huidige president zijn gewelddadige war on drugs. Staatsgeweld als oplossing voor het georganiseerde misdaad heeft 34.612 doden opgeleverd, zo maakte een woordvoerder van de president bekend.

Voor het presidentschap van Calderón steeg het dodencijfer langzaam naar net boven de 2000.

In die jaren zijn de exporten naar de Verenigde Staten nauwelijks gedaald. Wel is de corruptie veel groter en de democratie op veel zieltogend omdat burgemeester, gouverneurs en afgevaardigden veelal worden doodgeschoten. In sommige gebieden is een lowintensity war gaande, te vergelijken met Afghanistan, wat met zich mee brengt dat in bepaalde regio’s de georganiseerde misdaad regeert.

Terzijde: in Afghanistan kwamen vorig jaar kwamen in 2010 10.081 burgers, Taliban en militairen om, volgens de onafhankelijke site icasualties.org, minder dan dat jaar in Mexico.

De vraag is nu of op de langere termijn de kartels bedwongen worden – zoals Calderón volhoudt – of dat Mexico afglijdt naar meer geweld en corruptie.

Kijk naar een dagje met de lijken-verzamelaars in Ciudad Juárez van de Washington Post:

{youtube}9aci_wE6csQ{/youtube}