Mexico levert Koningin van de Pacific uit aan VS

Sandra Ávila Beltrán, een van de beruchtste vrouwen van Mexico, is uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De ‘Koningin van de Stille Oceaan’ zou deel uit maken van een organisatie die cocaïne van Colombia naar de Verenigde Staten smokkelt.

De vrouwelijke crimineel zou verantwoordelijk zijn geweest voor de opslag en doorvoer van de cocaïne in Mexico. Haar advocaten probeerden een uitlevering van de Verenigde Staten te voorkomen, omdat Ávila Beltrán in Mexico werd vrijgesproken voor drugshandel. Ze zat nog wel vast in afwachting van een proces over witwassen.

Volgens de Amerikanen werkte de vrouw zich in tien jaar tijd op naar de top van de drugshandel in Mexico. Ze trouwde met de Colombiaan Juan Diego Espinoza, waardoor Mexicaanse Sinaloa-kartel, waarvan Ávila Beltrán deel uitmaakt, samengevoegd met het Colombiaanse kartel Norte del Valle.

Ávila Beltrán werd in 2007 samen met haar partner opgepakt. Ze werden er onder andere van verdacht van het smokkelen van negen ton kilo cocaïne, die in 2002 werd in beslag werd genomen in een Mexicaanse haven. Voor deze zaak is ze vrijgesproken.

Ze is echter voor andere vergrijpen aan de Verenigde Staten uitgeleverd. Dat zou gaan om de smokkel van Mexico naar de Verenigde Staten. Zo zouden de Amerikanen in 2001 een telefoontje hebben onderschept waarin Ávila Beltrán vraagt om een betaling voor 100 kilo cocaïne die in Chicago is verscheept. Desondanks duurde het tweeënhalf jaar Ávila Beltrán aan de Verenigde Staten is uitgeleverd.

Dossier Mexico op Crimesite