Mexico: meer doden dan Afghanistan

De Mexicaanse regering heeft de officiële telling van het aantal mensen dat is omgekomen sinds president Felipe Calderón een militaire campagne begon tegen de drugskartels bijgesteld. In de eerste negen maanden van 2011 zijn er volgens deze cijfers 12.903 mensen gedood, tegen 11.583 dezelfde periode in 2010. Dat is een stijging van 11%. In Mexico vallen veel meer doden dan in Afghanistan. Video van de Mexicaanse landmacht na de break.

In Afghanistan, dat in een burgeroorlog verkeert, vielen tussen januari 2007 en november 2011 18.359 doden.

In Mexico vielen tussen december 2006 en 2012 in ieder geval meer dan 45.000 doden door de drugsoorlog. De officiële Mexicaanse cijfers zijn vrijwel zeker onbetrouwbaar doordat er geen systematische telling wordt bijgehouden. 

Ook in de grote steden die voorheen onaangeraakt werden door het drugsgeweld – zoals Mexico-Stad en Guadalajara – is het nu dagelijks raak. De industrie- en miljoenenstad Monterrey was al langer toneel van openlijke confrontaties tussen Zetas en Sinaloa-kartel onderling, en van criminele groepen tegen de Mexicaanse krijgsmacht.

Dit gebeurde – onder meer – op 11 januari: twee onthoofde lichamen gedumpt in Mexico-Stad bij een duur winkelcentrum, negen doden in Zacatecas (gevechten tussen federale politie en criminelen), vier mensen geliquideerd in Ciudad Juárez, een executie in Chihuahua ten overstaan van tientallen ooggetuigen, een executie in Culiacán. Deze site houdt het allemaal netjes bij.  

Commentatoren in de grote Amerikaanse en Mexicaanse media twijfelen er aan of deze teloorgang nog te stoppen valt wanneer er geen verandering in beleid komt. Dit jaar zijn er verkiezingen in Mexico.   

De Amerikaanse regering steunt het beleid van Calderón nog steeds en de Drug Enforcement Administration (DEA) en andere diensten uit de VS krijgen steeds meer vrijheden om in Mexico te opereren.

 

De volgende video is van de Mexicaanse landmacht, gemaakt na een confrontatie deze week, in de noordelijke deelstaat Nuevo Leon, waarbij tien doden vielen, allemaal leden van een criminele organisatie. Let op de bewapening van de slachtoffers.

{youtube}UN3sqCr–J4{/youtube}

Lees hier meer over de achtergronden van de drugsoorlog.