Mexico: Tientallen doden na gevechten

In Mexico zijn gisteren in een confrontatie tussen gewapende groepen in de westelijke deelstaat Nayarit zeker 28 doden en vier gewonden gevallen. Twee groepen mannen, gewapend met automatische vuurwapens in SUV’s, vielen elkaar aan over een lengte van twee kilometer langs een doorgaande weg. Het verkeer op de drukke weg waar normaal honderden auto’s per uur passeren werd tot staan gebracht. In een nabijgelegen dorpje werden scholen en winkels gesloten en vluchtten bewoners hun huizen in. Zie indrukwekkend videoverslag van de aftermath.

De gewapende groepen ontkwamen nadat strijdkrachten van de Mexicaanse marine posities hadden ingenomen. Volgens verschillende bronnen zou een poging tot ontvoering aan de schietpartij vooraf zijn gegaan.

Verschillende burgers die met hun auto in het kruisvuur terechtkwamen kwamen om.

In de westelijke deelstaat Nayarit is het machtigste drugskartel – het Sinaloa-kartel – heer en meester maar wordt er uitgedaagd door het Pacífico-kartel. De kartels vechten om de heerschappij over de doorgaande wegen naar het noorden, waarover drugs- en mensensmokkel richting de Verenigde Staten plaatsvindt.

Sinds het begin van de drugsoorlog in Mexico in december 2006 zijn meer dan 38.000 mensen door drugsgeweld om het leven gekomen. Het gevecht vond plaats op ruim honderd klomter van de badplaats Puerto Vallarta.

Veel pistoleros droegen militaire kleding en kogelwerende vesten. Na de schietpartij bleven lichamen, helmen en auto’s achter in wat een Mexicaanse krant een ‘dantesk schouwspel’ noemde. Zie het onderstaande videoverslag. Er wordt gesproken van duizenden achtergebleven hulzen, van automatische geweren maar ook van kaliber .50, van zware machinegeweren.

{youtube}wlGXW4lGqZg{/youtube}