Mexico: vermiste studenten opgelost in zuur

Drie filmstudenten die in maart bij de Mexicaanse stad Guadalajara verdwenen zijn vermoord en hun lichamen zijn deels opgelost in zuur. Waarschijnlijk is er sprake van een vergissing, zo berichten Mexicaanse media op basis van verklaringen van het Mexicaanse Openbaar Ministerie.

Autopech

De drie zijn door een criminele groep gekidnapt waarbij er waarschijnlijk sprake was van een persoonsverwisseling. Daniel Diaz (20), Marco Avalos (20) en Javier Salomón Aceves Gastelum (25) wilden op 19 maart in de stad Guadalajara opnames maken. Op de weg van Guadalajara naar Mexico-Stad kregen ze autopech.

Getuigen hebben verklaard dat er zes zwaarbewapende mannen met hesjes van het Openbaar Ministerie de drie in auto’s hebben gewerkt en meegenomen.

Vaten

In een landhuis zijn vaten gevonden met 98% zwavelzuur en menselijke resten. Volgens het Openbaar Ministerie leidt onderzoek tot de conclusie dat de resten van de vermiste studenten moeten zijn. Een theorie is dat een andere landhuis – waar de studenten hebben gefilmd – eerder gebruikt zou zijn door rivalen van het drugskartel Jalisco Nueva Generación (CJNG). Het huis werd onder observatie gehouden door dat kartel en de studenten zijn waarschijnlijk aangezien voor concurrerende drugscriminelen.

De lichamen van de studenten vertoonden ook sporen van foltering.

Een andere mogelijkheid is dat de moorden zijn gepleegd omdat één van de studenten een familielid heeft die zwaar in criminaliteit verwikkeld is geraakt. Een tante van één van de jongens maakt volgens het Openbaar Ministerie deel uit van het CJNG.

Er zijn twee mannen aangehouden die worden gezien als leden van het CJNG. Vier anderen worden verdacht.