Mexico zet leger in tegen burgermilities

De regering van Mexico stuurt zwaar bewapende federale troepen naar de deelstaat Michoacán waar wordt gevochten tussen gewapende burgers en leden van drugskartel Los Templarios. De regering wil de autoriteit in het gebied in het westen van Mexico weer herstellen. De burgerwacht heeft meerdere dorpen ingenomen en de lokale politie ontwapend.

 

Zij zijn van mening dat alle inwoners in de dorpen worden vermoord als de leden van het drugskartel niet worden opgepakt. De Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft de burgers opgeroepen om hun wapens neer te leggen en moedigt ze aan om zich aan te sluiten bij de politie. De lokale politie in Mexico is vaak zwak uitgerust, met te weinig mensen en omgekocht door drugskartels.

Op steeds meer plaatsen in Centraal-Mexico binden gewapende burgers zelf de strijd aan met de drugscriminelen. Inmiddels heeft een leider van de milities in Michoacán gezegd gehoor te geven aan de oproep in het gebied van de strijd, waar dit weekend twee burgers werden gedood.