Michel G. op vrije voeten

In de afpersingszaak tegen een groep verdachten rond Hells Angel Harry S. en Donald G. is de hechtenis van de broer van laatste, Michel G. geschorst. De rechtbank vond het feit dat het aangedragen bewijs tegen G. vrijwel alleen stoelt op de verklaring van de getuige Remko van L. de reden om hem voorlopig vrij te laten. Remko van L – die ondergedoken leeft met zijn gezin omdat hij bedreigd zou zijn – weigert te komen getuigen. Zo kan het bewijs tegen G. niet worden getoetst en moeten zijn belangen zwaarder wegen dan die van justitie.

De gebroeders G. en Harry S. zijn verdacht van onder meer afpersing van een aantal mensen, onder wie de getuige Remko van L. Voor Donald G. en Harry S. hadden de advocaten ook om tenminste schorsing van de hechtenis gevraagd, maar zij blijven vastzitten. de rechtbank weegt mee dat er tegen Donald G. en S. nog meer bewijs ligt dan alleen de verklaringen van Van L.

Michel G. moet zich over drie maanden opnieuw melden bij de rechtbank. Dan is er in ieder geval een pro forma-zitting waarin opnieuw over de hechtenis van alle verdachten moet worden besloten. De rechtbank hoopt dat tegen die tijd Remko van L. en zijn ex-vrouw zijn gehoord. 

Van L. en zijn ex-vrouw leven met hun kinderen ondergdoken op een geheime plaats. In julli 2010 sloten zij een principeovereenkomst met het Openbaar Ministerie om toe te treden tot een programma voor getuigenbescherming, maar in juli 2011, voor dat Harry S. en Donald G. werden aangehouden verbrak het Openbaar Ministerie die overeenkomst weer. Mogelijk doordat de eisen van Van L. over beschermingsmaatregelen te ver gingen.

De advocaten van de verdachten willen weten waarom van L. en zijn ex nog niet kunnen worden gehoord. De reden daarvoor ligt in verschillen van mening tussen Van L. en het OM over onder meer de beveiliging. De officier van justitie heeft verder geen details gegeven. Omdat Van L. en zijn gezin (nog) geen kroongetuigen zijn en ook geen beschermde getuigen hoeft het Openbaar Ministerie geen mededelingen te doen over hun beveiliging.

Van L. heeft onlangs zijn grieven op papier gezet en gestuurd naar de rechter-commissaris. 

Alle berichten over de zaak.