Michelle Mooij: moord of zelfmoord?

Vandaag stond de 31-jarige Ian A. voor de rechtbank. Hij wordt verdacht van verkrachting, mishandeling en moord op zijn vriendin Michelle Mooij. De 24-jarige vrouw werd op zondag 17 januari 2010 gevonden in haar flat in Alkmaar. Ze hing aan een koord aan een lampenhaak.

Door Timo van der Eng

De politie concludeert al snel dat er sprake is van zelfmoord. De ouders van Michelle, Martin en Alice, kunnen dat echter niet geloven. Zij wijzen de politie op het gewelddadige karakter van de vriend van Michelle. Hij had hun dochter regelmatig mishandeld en had ook vastgezeten voor de verkrachting van Michelle. Daar kwam bij, hij had de nacht van 16 op 17 januari doorgebracht in de flat van hun dochter. Toen hij ’s ochtends wakker werd zag hij – naar eigen zeggen – Michelle aan het koord hangen. Hij had daarop in paniek de woning verlaten en zijn ouders het alarmnummer laten bellen.

Publiciteit

Ondanks deze aanwijzingen wilden politie en het Openbaar Ministerie geen nader onderzoek doen naar de dood van Michelle. Daarop zochten de ouders van Michelle de publiciteit. Dat leidde onder andere tot kamervragen. Ook werd er een artikel 12-procedure gestart, met als uiteindelijk resultaat dat Ian A. vandaag toch nog voor de rechter stond.

Nerveus

Ian A., een enigszins gezette jongen, met kort donker haar en witte sokken in zijn sneakers, maakte een onrustige, nerveuze indruk tegenover de rechtbank. Hij erkende dat Michelle en hij een heftige relatie hadden gehad, maar waarbij volgens hem ‘over en weer geweld’ werd gebruikt. Volgens de verdachte, die niet heel spraakzaam was en soms wat verward over kwam, is er in de media een onterecht sprookjesachtig beeld van Michelle geschetst. Ze zou verslaafd zijn geweest aan alcohol, gebruikte zeer regelmatig cocaïne en slikte anti-despressiva en andere medicijnen. De GGZ concludeerde, nadat Michelle zich bij de crisisopvang had gemeld, dat ze niet suïcidaal was.

Gewelddadig

Verschillende getuigen hebben verklaard dat Ian A. gewelddadig was en Michelle regelmatig mishandelde. In 2007 werd hij daarvoor ook veroordeeld. Hij had Michelle toen 57 klappen gegeven, waarna ze in het ziekenhuis moest worden opgenomen. De rechter toonde ook een foto van Michelle met een gezwollen gezicht en striemen in haar nek – gemaakt na een andere mishandeling.

Ook had A. gedreigd, met een fles terpentine in zijn hand, dat hij haar en haar huis in de fik zou steken.

Morgen (12/2) maakt het Openbaar Ministerie de eis bekend.

Hier meer over de zaak Michelle Mooij:

Familie moordverdachte trok aan de bel

Partner Michelle Mooij toch vervolgd