Microfoons lokaliseren schietincidenten (VIDEO)

Het lijkt science-fiction maar in Amerika en Zuid Afrika gebruiken al meer dan 90 politiekorpsen het daadwerkelijk. Shotspotter. Een systeem waarmee volautomatisch, op een paar meter nauwkeurig schietpartijen kunnen worden gelokaliseerd. Met behulp van een serie microfoons die op strategische plaatsen in de stad hangen en een computer.

Door Vincent Verweij

De microfoons zijn bevestigd aan gebouwen en via internet verbonden met een centrale meldkamer. Daar analyseert de computer constant geluiden.

Schietpartij

Wanneer er ergens in de stad een schietpartij is, registreert en herkent de computer het specifieke geluid van het vuurwapen en kan hij door middel van triangulatie de exacte locatie bepalen. Het type wapen en de locatie wordt onmiddellijk doorgegeven aan surveillance-auto’s van de politie. Die zijn daardoor sneller ter plaatse om schutters op te sporen en hulpdiensten kunnen eerder eventuele slachtoffers behandelen.

Klikken

Ondermeer in New York, San Francisco en Kaapstad draait het systeem. De reden dat de politiekorpsen ze aanschaffen is dat de bereidheid van het publiek om schietpartijen te melden bij de politie de afgelopen jaren drastisch is afgenomen. In slechte wijken van deze wereldsteden bedenken buurtbewoners zich wel drie keer voordat ze ‘klikken’ bij de politie. De volgende keer neemt de bende misschien wel een verklikker te grazen.

Omzet

Het bedrijf dat het systeem op de markt brengt, spint er intussen garen bij. Een systeem kost een middelgrote stad als Milwaukee 1,2 miljoen dollar per jaar. Met 90 klanten wereldwijd is de geschatte omzet van Shotspotter ruim 100 miljoen op jaarbasis.