‘Milde straffen voor boeren met drugslab’

Rechters straffen Brabantse boeren bij wie een drugslab wordt gevonden flink lager dan wordt geëist door het Openbaar Ministerie. Dat concludeert het Brabants Dagblad in een analyse.

De krant noemt drie voorbeelden waaruit blijkt dat rechters lager straffen dan door het OM was geëist. Dinsdag werd een boer uit Baarle-Nassau door de rechtbank van Breda veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.  Het OM had een jaar cel met 6 maanden voorwaardelijk gevraagd. In een van de schuren van de boer werd een fiks drugslab ontdekt dat zulke grote lozingen op het riool had gedaan dat de zuiveringsinstallatie defect raakte.

4000 kilo amfetamine

Er is volgens justitie minstens 4000 kilo pure amfetamine in het lab geproduceerd, volgens een woordvoerster van de politie was dat goed voor 400 miljoen lijntjes speed.  De straatwaarde lag volgens de politie tussen de 32 en 60 miljoen euro.

Grotere verschillen

In andere zaken zijn grotere verschillen tussen straf en eis. Een eigenaar van een loods in Leende waar in 2017 een groot drugslaboratorium werd gevonden hoorde een strafeis van 5 jaar. De rechtbank hield het op 1 jaar cel. Een varkensboer uit Maarheeze op wiens erf in 2016 een drugslab werd ontdekt kreeg 8 maanden cel, terwijl het OM 4 jaar cel wilde.

Onbegrip

‘Het kan niet anders of het Bredase vonnis (voor de boer uit Baarle-Nassau – red.) moet bij justitie – én Brabantse bestuurders –  tot veel onbegrip hebben geleid’ aldus de krant. ‘Juist het lab in Baarle-Nassau werd de afgelopen jaren vaak als afschrikwekkend voorbeeld aan de boeren voorgehouden. Een rechtbank die dan de enige verdachte – de mannen die het laboratorium bestierden zijn nooit gepakt – een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf oplegt, hoeft niet te rekenen op applaus’ zo schrijft het BD.